6. 10. 2023.

Most prijateljstva

 Drugi dan Dečije nedelje „Veliko srce dece Srbije“ učenici viših razreda proveli su gradeći most prijateljstva Nakovo - Surabaja sa našim gostom, učenikom na razmeni Ifalom iz Indonezije, sa ostrva Java, iz grada Surabaja. 

Mi smo Ifalu pričali o našoj zastavi, azbuci, Nikoli Tesli, Novaku Đokoviću, Nikoli Jokiću, folkloru, lazarici. Predstavili smo mu jela koja će sigurno probati dok boravi u Nakovu: sarme, punjene  paprike,  gomboce i krofne. Predložili smo mu, između ostalog,  da obiđe: jednu od 50 najlepših ulica na svetu, a nalazi se u Kikindi i zove se ulica Generala Drapšina, da ode do Golubačke tvrđave, vodopada Jelovarnik  na Kopaoniku, Belocrkvanskih  jezera i rezervata prirode Uvac. 

A, onda se nama Ifal predstavio  na  srpskom jeziku, i izazvao buran aplauz, pošto smo bili oduševljeni njegovim trudom i koliko je naučio srpski jezik s obzirom na to da je tek mesec dana u Nakovu. Potom je on nama predstavio Indoneziju, objasnio nam da kod njih postoji šest razreda osnovne škole, tri razreda srednje i tri razreda više škole. U školi provode vreme od 7h do 15h i za to vreme imaju dve pauze od kojih im je jedna rezervisana za ručak koji dobijaju u školi. Neki učenici moraju da ustanu oko 5 sati da bi stigli do škole. U školu  idu u uniformama, a kada idu na sastanke onda oblače posebnu vrstu košulje. Predstavio nam je i narodne nošnje pojedinih naroda, i, naravno, nošnju njegovih „komšija“ sa Balija. Kada je reč o hrani, ono što nam je zapalo za oko, jeste da koriste dosta pirinač, sojin sos i ono što nas je baš iznenadilo kokosovo mleko u pripremi glavnog jela za ručak. Uživali smo i u plesu naroda Indonezije. Posebno smo se „zabrinuli“ kada smo videli i saznali da je Komodo Zmaj veličine našeg školskog stola, i da može nekada da bude nepozvan gost u kućama Indonežana. 


Na kraju smo našeg skromnog gosta i sada velikog prijatelja Ifala  ispratili uz gromoglasan aplauz, i zahvalni smo mu što nam je proširio znanje i pokazao hrabrost samostalnim dolaskom iz daleke  Indonezije u našu ravnicu, kako bi upoznao naš jezik, običaje i kulturu. 

Ifalu želimo prijatan boravak i lepa iskustva u Srbiji, i još jednom mu se zahvaljujemo na vremenu koje nam je danas posvetio. Na  rastanku Ifal nam je dao kompliment  da imamo lepu školu! 

Hvala na vremenu!
Terima kasih atas waktunya!
Thank you for your time!

tekst i fotografije preuzeti sa FB stranice OŠ „Petar Kočić”, Nakovo

Нема коментара: