4. 10. 2019.

Prezentacija FLEX programa

Branislav Nolin, učenik IV razreda kikindske Gimnazije „Dušan Vasiljev, nedavno se vratio iz Sjedinjenih Američkih Država gde je, kao stipendista FLEX (Future Leaders Exchange) programa Vlade Sjedinjenih Američkih Država, proveo 10 meseci na razmeni. 

Tim povodom je u četvrtak, 3. oktobra, u medijateci Gimnazije „Dušan Vasiljev organizovana prezentacija za sve zainteresovane učenike VIII razreda kikindskih škola. 

Na početku druženja, Branislav je predstavio FLEX program Vlade SAD-a koja stipendira učenike iz celog sveta, objasnio kriterijume i način prijavljivanja, kao i testiranja. Pojasnio je šta obuhvata stipendija i podelio nekoliko saveta kako da zainteresovani što bolje popune prijavu.

Potom je prisutne upoznao sa svojom američkom porodicom-domaćinom i drugarima koje je upoznao.  Predstavio je školu sa više od 3000 đaka gde svako dobije svoj laptop i pravi svoj raspored časova. Branislav je tu pohađao IV godinu i na kraju prisustvovao ceremoniji dodele diploma kakvu je viđao samo u filmovima.  Pričao je i o gradu u kojem je živeo, svom volonterskom radu, obilasku nekoliko saveznih država tokom prolećnog raspusta. Strpljivo je odgovarao na pitanja đaka koji su se interesovali za američke zakone, školske predmete, vannastavne aktivnosti i još mnogo štošta. Iznenađenje je izazvao podatak da se za prepisivanje ili varanje na ispitu/testu izbacuje iz škole. 

Branislav nije krio svoje zadovoljstvo što mu se ostvario san da poseti Sjedinjene Američke Države, bolje upozna tamošnji obrazovni sistem, znamenitosti i kulturu ove prekookeanske zemlje. Poželeo je svojim mlađim drugarima da i sami dožive nešto slično.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.