26. 9. 2015.

Evropski dan jezika 2015.

Uz zanimljive zadatke, kvizove, brzalice, asocijacije i druge jezičke igre u OŠ „Sveti Sava” je, sada već tradicionalno, obeležen Evropski dan jezika. Kao i ranijih godina, ovaj praznik jezika domaćini su proslavili sa predstavnicima drugih osnovnih škola naše opštine: „Milivoj Omorac” Iđoš, „Ivo Lola Ribar” Novi Kozarci, „Gligorije Popov” Rusko Selo, „Đura Jakšić” Kikinda i „Žarko Zrenjanin” Kikinda.

Druženje smo počeli filmićem u kome su se smenjivale pametne misli o važnosti učenja stranih jezika, ali i negovanja maternjeg. Usledila je zabavna igra upoznavanja učesnika bez reči. Ekipe su potom proveravale svoje znanje o jezicima našeg kontinenta kroz kviz o pismu, poreklu reči, porodici jezika i jeziku uopšte. U igri slušanja „Ko to tamo peva” od ekipa se očekivalo da prepoznaju na kom jeziku pevaju nekadašnji pobednici Evrovizije. Sa državama Evrope koje su po nečemu rekorderi učesnici su se upoznali kroz istoimenu igru asocijacija, dok se u „ABC igri” od njih tražilo da poređaju engleske reči na slovo T onako kako se one javljaju u rečniku. Izazov je bila i „Prevodilačka radionica” gde su ekipe, koristeći Brajevo pismo, prevodile poruke. Druženje je završeno zabavnom igrom u kojoj su đaci čitali brzalice na srpskom, italijanskom, nemačkom i engleskom jeziku.

pobednička ekipa OŠ „Đura Jakšić”
U jezičkim igricama najbolje su se snašle ekipe škola „Đura Jakšić” (I mesto), „Žarko Zrenjanin” (II mesto) i „Milivoj Omorac” Iđoš (III mesto).

Savet Evrope je 2001. odlučio da 26. septembar proglasi Evropskim danom jezika kako bi se podigla svest o važnosti učenja jezika i promovisala bogata jezička i kulturološka raznolikost Evrope.

Proslava ovogodišnjeg Evropskog dana jezika se nalazi u Kalendaru događaja na zvaničnom sajtu Saveta Evrope i učestvuje u izboru za najinovativniji događaj godine. Glasanje je otvoreno do 20. oktobra.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.