17. 3. 2015.

Nedelja različitih kultura

U OŠ "Jovan Popović" nedavno je obeležena Nedelja različitih kultura. Izveštaj koji sledi preuzet je sa sajta ove škole:

U periodu od 10. do 13. marta u našoj školi obeležavamo Nedelju različitih kultura u okviru koje će nam nastavnici i učenici, kroz različite aktivnosti predstaviti romsku, nemačku, britansku i mađarsku kulturu i običaje.

Prvog dana su učenici imali priliku da vide šta je to karakteristično za romsku kulturu. Tom prilikom, u poseti nam je bila i Jelena Jovanović, viši saradnik u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, odnosno nacionalne zajednice. Učenici nižih razreda koji pohađaju Romski jezik sa elementima nacionalne kulture su joj ukratko prezentovali ono što su do sada naučili.

Tokom drugog dana obeležavanja Nedelje različitih kultura, učenici su imali priliku da se bliže upoznaju sa kulturom i običajima Velike Britanije. Na panoima istaknutim u školi koje je nastavnica engleskog jezika Milena Mučalov pripremila uz pomoć učenika VIII3 odeljenja, prikazani su načini pozdravljanja u Velikoj Britaniji, njihova kultura, najvažnija obeležja Londona, inovacije nastale tokom istorije i najvažnije kulturne znamenitosti Velike Britanije.

Tokom trećeg dana obeležavanja Nedelje različitih kultura, učenici su imali priliku da se upoznaju sa Nemačkom. U školskom hodniku su na više mesta bili postavljeni panoi za interaktivne radionice. Jedan pano je bio u formi mape uma i obuhvatio je različite oblasti koje karakterišu Nemačku - gradovi, odlike Berlina, germanizmi, značajne kompanije... Drugi pano je bio posvećen nemačkoj kuhinji, treći značajnim ličnostima, dok je na centralnom panou bila prikazana tradicionalna nemačka odeća, a hodnikom se čula muzika karakteristična za Nemačku. Tokom celog dana, na odmorima, učenici su mogli da se uključe u bilo koju od radionica, a kao nagradu za učešće, dobijali su gumene bombone.
Poslednjeg dana obeležavanja Nedelje različitih kultura, učenici su imali priliku da se upoznaju sa kulturom i običajima Mađarske. Osim žerbo kocki i štrudle, mogli su da vide tradicionalnu narodnu nošnju, ručne radove koji se mogu sresti u mađarskim kućama, ali i da se upoznaju sa znamenitostima same Mađarske - osnovna obeležja Budimpešte, Muzej marcipana, značajnim ličnostima u istoriji Mađarske, kao i da čuju tradicionalnu mađarsku muziku.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.