28. 9. 2013.

Evropski dan jezika 2013.


U OŠ  „Sveti Sava“ Evropski dan jezika obeležen је 26. septembra nizom zanimljivih igrica.

Program je počeo  „Upoznavalicom“ gde su učesnici pokušali da pronađu svog  „zemljaka“ gestovnim jezikom, znači, bez reči.


Druženje je nastavljeno  „Jezičkim kvizom“, u kome su ekipe odgovarale na zanimljiva pitanja o evropskim jezicima i saznale dosta toga što ranije nisu znale.

Usledila je igra slušanja  „Ko to tamo govori“ gde je zadatak ekipa bio da prepoznaju koji jezik čuju. Neki jezici su zadali muke takmičarima i publici, ali, tu je bila mala pomoć u vidu zastava, tako da su sve ekipe osvojile maksimalan broj poena.

Igra  „Slikovite asocijacije“ bila je prilika da ekipe krenu na put i posete znamenitosti kontinenta na kome žive.

U „ABC igri“ od ekipa se očekivalo da poređaju date engleske reči onako kako se javljaju u rečniku.

Posebno zanimljiva bila je poslednja igra,  „Prevodilačka radionica“, gde su ekipe, koristeći abecedu pisanu znakovnim jezikom, prevodile nekoliko poruka.

Obeležavanje Evropskog dana jezika u OŠ  „Sveti Sava“ uveličali su predstavnici gotovo svih osnovnih škola kikindske opštine, a aktivno učešće imali su učenici osnovnih škola: „Bratstvo-jedinstvo“ Banatska Topola, „Jovan Popović“ Kikinda, „Gligorije Popov“ Rusko Selo, „Žarko Zrenjanin“ Kikinda, „Feješ Klara“ Kikinda, „Vuk Karadžić“ Kikinda, „Milivoj Omorac“ Iđoš i „Sveti Sava“ Kikinda.

*

U OŠ „Đura Jakšić je 27. septembra organizovan program u kojem su predstavljeni svi jezici koji se govore i uče u ovoj školi: srpski, engleski, italijanski, romski i mađarski. Kroz pouke o jeziku, pesmu, igru, glumu i šalu smenjivali su se delovi programa posvećeni evropskim jezicima. Na kraju je održan zabavni kviz  „Jezičke mozgalice“.

*

U Gimnaziji  „Dušan Vasiljev 27. septembra je takođe na zanimljiv način obeležen Dan evropskih jezika. Zainteresovani su uspeli da usvoje osnovne reči i izraze rumunskog, ruskog, poljskog, češkog, slovačkog, mađarskog, ukrajinskog i španskog.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.