15. 9. 2024.

Nacionalna eTwinning konferencija 2024.

Nacionalna eTwinning konferencija „Dobrobit u školama - temelj uspešnog obrazovanja” održana je u petak, 13. septembra uživo, u beogradskom Hotelu „M”, i onlajn.

Učesnici su imali prilike da čuju nešto više o godišnjoj temi, te načinima kako da unaprede dobrobit u svojim ustanovama i svom radu. Upoznali su se i sa primerima dobre prakse. Podeljeni u grupe, u zavisnosti od uzrasta dece sa kojom rade, učesnici su se upoznali sa osnovnim funkcijama virtuelnog radnog prostora eTwinning projekta i nekoliko digitalnih alata, a potom pristupili izradi plana projekta na temu održivog razvoja.


Tom prilikom, dodeljeno je 5 Nacionalnih nagrada i 239 Nacionalnih oznaka kvaliteta za virtuelne projekte sprovedene tokom prethodne školske godine.

Konferencija je akreditovana pod kodom 1209 i prisutni su dobili Uverenje o učešću. 

SATNICA

10 - 10.30 Uvodna obraćanja
10.30 - 11 Predstavljanje priručnika „Vaspitanje u funkciji dobrobiti i celovitog razvoja dece” - Snežana Vuković
11 - 11.20 Predstavljanje Erazmus+ projekta 
„How to strengthen the resilience and mental well-being of adolescents in the school environment” - Svetlana Aleksić
11.40 - 12.25 Dobrobit dece i nastavnika - Ana Mirković
12.25 - 12.45 Predstavljanje projekta „Natural is good, chemical is bad?” - Gordana Pešić i Marija Rakić-Ljubomirović
12.45 - 14 Ručak
14 - 15.30 Paralelne radionice: Upotreba IKT alata
16 - 17 Svečana dodela Nacionalnih nagrada i Nacionalnih oznaka kvaliteta za 2023/2024. godinu

snimak: Fondacija Tempus

14. 9. 2024.

Godišnja doba i vremenske prilike

 U četvrtak, 12. septembra, nastavnica engleskog jezika Dobrislava Ružić i učiteljica Slavenka Rončević Bucalo iz OŠ „Đura Jakšić” održale su sa učenicima II razreda radionicu na temu godišnjih doba i vremenskih prilika. 

Cilj radionice je usvajanje vokabulara u vezi sa ovom temom na engleskom jeziku, a uz pomoć eko-materijala koji je donacija Playmais-a i Inspirative, učenici su kreirali vremenske prilike i predstavili svoja omiljena godišnja doba.

Ovo je jedna od 10 radionica koje su organizovane širom Srbije kako bi se kod najmlađih podigla svest o značaju ekologije i zaštite prirode korišćenjem prirodnog, biorazgradivog materijala.  

fotografije preuzete sa internet stranice OŠ „Đura Jakšić”

10. 9. 2024.

Teachers' Digital Competence 4

  Od 15. jula do 4. septembra 2024. Evropska platforma za školsko obrazovanje organizovala je besplatni masovni otvoreni onlajn kurs na engleskom jeziku Empowering Learners (Osnaživanje učenika) koji je imao za cilj da pomogne nastavnicima da, upotrebom digitalnih tehnologija, stvore inovativnije okruženje za učenje i prilagode ga potrebama svojih učenika kako bi oni bili aktivniji.

Od polaznika se očekivalo da se upoznaju sa sadržajem četiri oblasti: Pristupačnost i inkluzija, Diferencijacija i personalizacija, Kombinovano učenje i Aktivno učešće učenika, da urade dva obavezna zadatka, te pregledaju radove troje kolega iz različitih država, oslanjajući se na rubrike, i daju konstruktivni komentar.

Svi polaznici koji su uspešno završili onlajn kurs dobili su elektronski Sertifikat sa 20 sati stručnog usavršavanja. 

3. 9. 2024.

Saznali - primenili 2024.

ZUOV raspisuje 14. Nagradni konkurs „Saznali na seminaru - primenili u praksi“, čiji je cilj razvijanje i promovisanje kulture primene znanja i veština razvijanih na obukama odobrenih programa stalnog stručnog usavšavanja.

Nagradni konkurs namenjen je svim vaspitačima, učiteljima, nastavnicima i stručnim saradnicima osnovnih i srednjih škola.

Radovi treba da budu inovativni, originalni, da se izdvajaju po ostvarenim efektima, održivosti, uključivanju partnera iz lokalne i/ili šire društvene zajednice. 

Rok za podnošenje radova putem onlajn obrasca je 31. oktobar 2024. godine. 

Baza radova prispelih na konkurs od 2011. godine nalazi se na zvaličnoj stranici ZUOV-a.