30 септембар 2024

Evropski dan jezika 2024.

Ovogodišnji Evropski dan jezika obeležen je zanimljivim aktivnostima u nekoliko kikindskih škola.

Evropski dan jezika - 26. septembar, obeležili su u Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“ slaveći vrednosti višejezičnosti, višekulturalnosti, tolerancije.

tekst i foto preuzeti sa fb stranice novokozaračke škole



Učenici i nastavnici jezika Osnovne škole „Sveti Sava“ su ovogodišnji Evropski dan jezika obeležili u znaku mira i prijateljstva, istovremeno istražujući jezička bogatstva kontinenta na kome živimo.

Najmlađi učenici su od svojih drugara širom Evrope naučili pozdrave i nekoliko lepih reči na španskom, italijanskom i turskom, a otpevali su im poznatu pesmu „Kad si srećan“ na srpskom jeziku. Njihovi malo stariji drugari su učestvovali u jezičkom izazovu, razmenili šifrovane poruke mira i snimili video poruke na srpskom i engleskom za učesnike eTwinning projekta Cultural Bridges Across Europe.

Centralni događaj organizovan je 25. septembra u školskoj trpezariji, gde su učenici V razreda, podeljeni u 6 mešovitih ekipa, učestvovali u različitim kvizovima opšte kulture i poznavanja jezika. Tom prilikom čuli smo i nekoliko reči na romskom, španskom, nemačkom i japanskom.  

Kao i ranijih godina, aktivnost se nalazi u Kalendaru inovativnih aktivnosti na zvaničnoj internet stranici Saveta Evrope i za nju se može glasati do 20. oktobra.

Dragana Videnov

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole su u četvrtak, 26. septembra 2024. godine, uz instruktivni angažman bibliotekara Škole i profesora stranih jezika obeležili Evropski dan jezika.

Predstavnici Učeničkog parlamenta i učenice Dragana Mijandžić, Milica Đukić i Erika Gajer 4.1 su izradom panoa na temu: „Pričaj sa mnom“ ukazale na značaj učenja stranih jezika, uzajamnu povezanost naroda, multikulturalnost, poštovanje i negovanje običaja i tradicije, a pre svega očuvanja mira u Evropi i svetu.

Učenicima je bila ponuđena i kratka pitalica – „Da li znaš?“, a kao zajednički produkt svih učenika iznedrilo je mnogo lepih reči na stranim jezicima.

tekst i foto preuzeti sa internet stranice ETŠ


Društvo školskih bibliotekara Srbije i Društvo stranih jezika i književnosti Srbije uputili su zajednički poziv svim školskim bibliotekarima i nastavnicima stranih jezika povodom obeležavanja Evropskog dana jezika, 26. septembra.

Evropski dan jezika je inicijativa čiji je cilj promovisanje učenja jezika, a koju je, u saradnji sa Evropskom komisijom, pokrenuo Savet Evrope 2001. godine. Ovaj dan je simbolično obeležen i u našoj skoli. Ovaj događaj uprilučili su bibliotekarka škole Tatjana Ivetić i profesori Zorana Popović i Damir Pjotr Grošin. U školskoj biblioteci, održan je poetski čas. Učenik 4-1, Dragan Veličkov, čitao je svoju poeziju na engleskom jeziku, dok su učenici istog odeljenja, Kristijan Luco i Vasilije Čolak recitovali poeziju prvog nobelovca za književnost na engleskom jeziku, Radjarda Kiplinga. Učenik odeljenja 4-2 Adrian Bertući je recitovao pesme na italijanskom jeziku.

Dan je obeležila i poseta učenika Srednje škole „Miloš Crnjanski”. Učenica ove škole Jovana Grujić (4-1) imala je veoma zapažen i upečatljiv recitatorski nastup. Profesor Damir Pjotr Grošin takođe je ulepšao čas svojim kazivanjem poezije na ruskom jeziku. Ovim putem smo promovisali i saradnju između dve škole i širili svest o značaju i uticaju multijezičnosti. Cilj ove inicijative je obeležavanje Evropskog dana jezika, saradnja učenika, nastavnika i bibliotekara kroz zajedničke aktivnosti i promovisanje vrednosti višejezičnosti i višekulturalnosti.

Zahvaljujemo se učesnicima koji su učinili da kroz lepu reč, drugarstvo i zajedništvo obeležimo ovaj dan.

tekst i foto preuzeti sa internet stranice Tehničke škole

Нема коментара: